Image Image Image Image Image

12

Nov

Review ‘Eyes on Screen’

‘Eyes on Screen’ heeft naar aanleiding van het Parallax Film Festival 2016 een review geschreven over Totem. De Engelse versie kan je vinden via deze link. Een Nederlandse vertaling staat onder dit bericht.
Bedankt Parallax en Eyes on Screen!

https://parallaxfest.com
https://eyesonscreen.wordpress.com


 

Totem

Je jeugd is een enge periode, de wereld is een grote en gevaarlijke plek voor een jong kind. Maar Totem herinnert ons eraan dat het deze gevaren zijn die avonturen net zo spannend maken, en dat zolang je een vriend of twee naast je hebt alles wel goed komt. We volgen Vincent (Julien Du Bosch), een scout die op tocht vertrekt om zijn ‘totem’ te verdienen. In het begin is hij verlegen en voorzichtig, maar wanneer zijn patrouille bedreigt word door twee boeven krijgt hij de moed om terug te vechten. Het zien groeien van de vriendschap tussen Vincent en de andere scouts is motiverend om naar te kijken en roept veel jeugdherinneringen op bij de toeschouwer.

Regisseurs Vincent Slock en Nathan Horemans leggen de sfeer van de film uitstekend vast. De camera beweegt met een bijna zenuwslopende genade, waardoor je het mysterieuze van het bos over je rug voelt kruipen. Het geluid van de film sluipt achter het beeld, ieder detail kan gehoord worden. We worden onbewust geabsorbeerd in de wereld van Totem en het is pas wanneer de aftiteling begint te rollen dat we terugkeren naar de realiteit. Totem vangt de ware essentie van de kindertijd. Dit gebeurt misschien niet op een conventionele manier (de ondertitels zijn zeer snel en makkelijk te missen), maar wanneer was de laatste keer dat een film werd geprezen om zijn conventionaliteit? Totem bezit de belangrijkste gave die een film kan geven; escapisme, en dat is waarom Totem zo vertederd.

Tom Durrans/ Eyes on Screen